Hoe kun jij ondersteunen?

Bij het werk in zorg en welzijn kom je ongetwijfeld mantelzorgers tegen.
Herken je ze altijd? Zie je wanneer er iets nodig is om mantelzorgers overeind te houden?

Soms is het bieden van een luisterend oor al voldoende. Maar het kan zijn dat je daarvoor te weinig tijd hebt of dat er meer nodig is. Dan kun je als professional altijd rekenen op ons team. Ondersteuning voor mantelzorgers door Tandem is altijd kosteloos.

Drie vragen die je helpen mantelzorgers te ondersteunen:

1. Wat voor een mantelzorger zie je voor je?

  • Een mantelzorger die genoeg veerkracht en mogelijkheden heeft om het vol te houden.
    In mantelzorgsituaties is draagkracht van een mantelzorger bepalend. Kan de zorg zo nodig gedeeld worden? Is de mantelzorger iemand die kan regelen, uitzoeken en organiseren? En hoe is de gezondheid van de mantelzorger? Met de 3-minuten check krijg je snel zicht op de belasting van de mantelzorger. Ook kinderen en jongeren kunnen zorgen voor of zorgen hebben over hun zieke naaste, zie hiervoor ook jmz.nu
  • Een mantelzorger die iets nodig heeft om overeind te blijven.
    In veel mantelzorgsituaties is iets nodig om de mantelzorger te ondersteunen. In de kern draait het altijd om deze vier dingen: afspreken hoe en met wie de zorg wordt georganiseerd; hulp bij het aanvragen van vergoedingen en voorzieningen; een luisterend oor; af en toe iemand die de zorg even overneemt. Is daar hulp bij nodig? Reken dan op het team van Tandem Centrum voor Mantelzorgondersteuning.

2. Wat zou je iemand toewensen in zijn/haar situatie?

  • Iemand die de (mantel-)zorg af en toe overneemt.
    Iedere mantelzorger heeft op z’n tijd een adempauze nodig. Oplossingen daarvoor noemen we ‘respijtzorg’. Meer over respijtzorg
  • Een luisterend oor, bijvoorbeeld van lotgenoten of een ontmoetingsgroep.
    Veel mantelzorgers vinden energie en informatie in contact met elkaar. Wijs eens op de ontmoetingsgroepen en activiteiten.
  • Een cursus of training die meer uitlegt over de ziekte, beperking of zorg die nodig is.
    Mantelzorgers willen graag meer weten over de ziektebeeld of een beperking waar een partner of familielid mee leeft, en/of iets leren over zichzelf als mantelzorger. Kijk eens bij cursussen en workshops.
  • Contact met een specialist in mantelzorgondersteuning van Tandem.
    We kunnen elke mantelzorger een gesprek aanbieden met de mantelzorgconsulent. En voor de meer praktische kant is er de mantelzorgmakelaar. Meer over individuele ondersteuning

3. Wil je dat we met je meedenken?

  • Ik zou graag kort collegiaal overleggen over een bepaalde situatie en de mogelijkheden voor mantelzorgondersteuning.
    Je kunt tijdens kantooruren altijd met ons bellen (023-8910610) voor overleg of mail ons je vraag. We komen ook graag langs in jullie team om mee te denken of meer te vertellen over de ondersteuningsmogelijkheden voor mantelzorgers.
  • Ik ken een mantelzorger die ik in contact wil brengen met Tandem.
    Als de mantelzorger toestemming geeft, kun je zijn/haar contactgegevens per mail of telefonisch doorgeven. Wij nemen dan contact op met de mantelzorger. Mantelzorgers kunnen natuurlijk ook altijd zelf contact opnemen.
  • Mijn organisatie wil graag een workshop of training op maat over mantelzorg(ondersteuning).
    Neem contact met ons op om alle mogelijkheden te bespreken.

Wil jouw organisatie graag meer doen in mantelzorgondersteuning en zou jouw organisatie samen willen optrekken met Tandem? Laat het ons weten. We verkennen graag de mogelijkheden.
Heeft jouw organisatie ook aanbod voor mantelzorgers? Tandem streeft ernaar het beschikbare ondersteuningsaanbod voor mantelzorgers in Zuid-Kennemerland eenvoudig vindbaar te maken. We brengen het aanbod van jouw organisatie voor mantelzorgers graag onder de aandacht.

Contact