Veelgestelde vragen

Ik heb iets gehoord over een waardering voor mantelzorgers door de gemeente Haarlem, wat is dat?
Antwoord: Dit is was een eenmalige waardering in 2022 door de gemeente Haarlem voor mantelzorgers die wonen in Haarlem of zorgen voor een naaste die in Haarlem woont. Alle veelgestelde vragen over deze extra waardering vindt u hier.

Heb ik een verwijzing van de huisarts of indicatie van het CIZ nodig om ondersteuning te kunnen krijgen?
Antwoord: Nee, voor de ondersteuning door Tandem is geen verwijzing of indicatie nodig. U kunt zelf bellen of mailen om het eerste contact te leggen.

Zijn er kosten om gebruik te maken van jullie diensten en wordt het dan vergoed door de zorgverzekering?
Antwoord: Nee, onze ondersteuning is kosteloos voor mantelzorgers uit de regio Zuid-Kennemerland. Wij krijgen subsidie om u te kunnen ondersteunen.

Ik vind het zorgen veel voldoening geven maar kom wel vaak tijd te kort en kan niet gemakkelijk meer alleen de deur uit. Zijn hier oplossingen voor?
Antwoord: De mantelzorgconsulent kan met u meedenken hoe uw situatie voor u minder belastend kan worden. Ook kunt u een vrijwilliger aanvragen die af en toe de zorg van u overneemt zodat u met een gerust hart even iets voor uzelf kan doen.

Bestaat er een vergoeding voor het verlenen van mantelzorg? Ik heb wel eens gehoord van het mantelzorgcompliment?
Antwoord: Helaas, er bestaat niet echt een vergoeding voor het verlenen van mantelzorg. Mocht u nog andere vragen omtrent vergoedingen hebben dan kan de mantelzorgmakelaar u hierover ook informeren.

Het kost mij veel tijd om alles te regelen rondom de zorg die ik verleen. Formulieren invullen, bellen met instanties en soms kom ik er niet meer uit. Kan iemand mij hierbij helpen?
Antwoord: De mantelzorgmakelaar van Tandem kan met u meedenken en een aantal regeltaken van u overnemen. Deze weet goed de weg in zorgland en kan u zo ontlasten op dit gebied.

Hebben jullie wachtlijsten voor jullie ondersteuning?
Antwoord: Wij hebben geen wachtlijsten. Wat betreft vrijwilligers is het heel erg afhankelijk van de hulpvraag.

Zijn jullie verbonden aan een bepaalde organisatie of geheel onafhankelijk. Kan ik er vanuit gaan dat mijn verhaal vertrouwelijk behandeld wordt?
Antwoord:Tandem is geheel onafhankelijk, wij geven u een objectief advies en zullen uw verhaal altijd vertrouwelijk behandelen.

Ik heb soms zo’n behoefte om met andere mantelzorgers te praten, in mijn omgeving begrijpen ze niet altijd goed hoe ik mij voel. Bestaan hier groepen voor?
Antwoord: Bij Tandem komen verschillende lotgenotengroepen samen. In het overzicht van ons aanbod kunt u hier meer over lezen.

Staat uw vraag er niet tussen? Neemt u dan contact met ons op.

Contact