Kom je ook kijken naar KIND VAN?

Vanaf 19 juni tot 10 juli in Haarlem!

De reizende multimediale tentoonstelling KIND VAN komt naar Haarlem. Deze tentoonstelling laat zien welke impact het op kinderen heeft wanneer ze opgroeien met een psychisch kwetsbare of verslaafde ouder. De tentoonstelling toont de portretten en persoonlijke verhalen van negentien KOPP/KOV* tussen de 20 en 80 jaar. Fotograaf/kunstenaar Sevilay Maria maakt in de foto’s bijna voelbaar hoe de geportretteerden sterk zijn geworden, door letterlijk uit de schaduw van hun ouders te treden. Zij hoeven niet langer te zwijgen; ze worden gezien en gehoord. De persoonlijke verhalen vertellen wat deze ‘kinderen van’ in hun jeugd hebben ervaren, welke impact dat heeft op de lange termijn en hoe ze daar nu mee omgaan. Kijk hier voor uitgebreide informatie over de tentoonstelling.

Op dinsdag 20 juni wordt de tentoonstelling officieel geopend. Tussen 16.00 en 18.00 uur is er een programma op het Stationsplein met om 16.30 uur de lancering waarbij wethouder Bas van Leeuwen, fotograaf Sevilay Maria, Jeanette van Rijn (directeur poliklinieken GGZinGeest) en geportretteerde Paul Hendriks spreken over het project KIND VAN o.l.v. Maryleen Sorée (projectleider KOPP/KOV Prezens). Daarna volgt een rondleiding, een optreden van Spoken word artiest Léna Jacobs en een hapje en drankje. Graag aanmelden voor de opening via: info@stichtingopenmind.nl. Je bent van harte welkom.

Op dinsdag 4 juli is er een speciale verhalenbijeenkomst in de Bibliotheek. Voor iedereen die is opgegroeid met een ouder met psychiatrische- en/of verslavingsproblemen en hiervan gevolgen ondervindt. Ook andere belangstellenden zijn van harte welkom. Ervaringsdeskundigen vertellen: Wie of wat kan helpen? Tijdens deze bijeenkomst vertellen twee mensen uit persoonlijke ervaring hun verhaal, waar ze moeite mee hadden en wat hen heeft geholpen. Daarnaast wordt er informatie gedeeld over het aanbod dat in deze regio beschikbaar is i.v.m. dit onderwerp en is er de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Zorg jij voor iemand met een psychische kwetsbaarheid en wil je graag mensen ontmoeten die dit ook doen?

In het najaar starten we met een lotgenotengroep voor naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Gewoon samen iets drinken en ervaringen en tips uitwisselen of lekker even je hart luchten. Heb je interesse in deelname of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.

Verhalenkaravaan

Heb je een partner, ouder, kind, vriend(in), buur, collega of bekende met psychische klachten? Dan is er Verhalenkaravaan (iedere laatste woensdag van de oneven maand in Plein 1 in Heemstede). Een oase van ontmoeting, herkenning en erkenning. Waar elk verhaal verteld en gehoord mag worden. Bij Verhalenkaravaan staat elke sessie één verhaal centraal. Waar je met elkaar kunt delen en lachen. Je hoeft niet te vertellen. Alleen luisteren mag ook. Je bent van harte welkom! Neem vooral iemand mee.

*KOPP/KOV

In Nederland groeit 1 op de 6 kinderen onder de 18 jaar op met een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen. Deze kinderen worden aangeduid als KOPP/KOV (Kinderen van Ouders met Psychische Problemen en Kinderen van Ouders met Verslavingsproblemen). Het kan gaan om één of beide ouders. Ook volwassenen vallen onder deze term, zij zullen immers altijd een kind van hun ouders blijven.

Opgroeien met een psychisch kwetsbare of verslaafde ouder heeft een levenslange impact. KOPP/KOV hebben een verhoogd risico om zelf psychische en/of verslavingsproblemen te ontwikkelen. Zij die opgegroeid zijn met een psychische kwetsbare of verslaafde ouder hebben vaak het gevoel er alleen voor te staan. De zichtbaarheid van KOPP/KOV en de beschikbaarheid van preventieve hulp voor KOPP/KOV is gering, waardoor zij beperkte aandacht en steun ontvangen. In de samenleving bestaat nog steeds een stigma op psychische en verslavingsproblemen. Dit maakt het lastig voor KOPP/KOV om open te zijn over hun voormalige én huidige situatie. Dit wordt versterkt door gevoelens van schaamte die zij ervaren. Het doorbreken van dit taboe is essentieel om ervoor te zorgen dat KOPP/KOV gezien en gehoord worden en dat zij de nodige aandacht en steun krijgen die zij verdienen.

Contact