Jonge Mantelzorgers

jonge mantelzorgers

jonge mantelzorgers

Imane (18)

“Ik wil hem laten zien hoe leuk het leven kan zijn”

Imane (18) is een vlotte, vrolijke 6-vwo’er. Ze is graag creatief bezig, schilderen, tekenen, lekker met vriendinnen. Ze woont met haar vader en zijn nieuwe vriendin. Haar broertje heeft verschillende kenmerken van gedragsproblemen. Imane realiseerde zich eigenlijk niet dat zij mantelzorger was, totdat mensen haar wezen op hoe bijzonder het eigenlijk is wat zij allemaal doet.

Imane geeft aan dat zij het zorgen voor haar broertje niet als plicht ziet en dat zij denk dat het belangrijk is dat je het uit liefde doet. Ze helpt sowieso graag mensen en vindt dat haar broertje wel wat hulp kan gebruiken. Zo helpt ze hem met dingen voor school, maar bijvoorbeeld ook als er ruzie is tussen hem en haar ouders.

“Meestal fiets ik uit school naar de crisisopvang waar mijn broertje zit. Dan haal ik hem op om samen iets leuk te gaan doen, met de hond wandelen, skeeleren, taart bakken of een spelletje doen. Zo probeer ik hem in te laten zien hoe leuk het leven is.”

Overdag heeft ze dan weinig aan school kunnen doen, ’s avonds moet ze dan flink aan de bak. “Ik zorg niet alleen voor mijn broertje, mijn vader en zijn vriendin zorgen ook voor hem.” Imane geeft aan dat zij veel steun krijgt van haar ouders en vriendinnen en dat de erkenning die ze krijgt belangrijk is.

“Als ik een tip mag geven voor andere jonge mantelzorgers? Praat erover met iemand. Met vriendinnen, maar ook op school als je dat graag wil.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *