Werk en mantelzorg

Veel mantelzorgers combineren werk met mantelzorgtaken. Op dit moment zorgt gemiddeld 1 op de 4 werknemers voor een naaste en dat aantal groeit. Voor veel mantelzorgers is dit goed te combineren. Als de zorgtaken toenemen of de zorg intensiever wordt, kan dit zwaarder worden. Het intensief zorgen voor een (schoon)ouder, partner, broer, zus, kind of vriend(in) kan voelen als een hele baan erbij.

Voorkom overbelasting en ga in gesprek. Deel je zorgen met collega’s. Zij zullen hierdoor meer begrip hebben als je een keer eerder weg moet voor een doktersbezoek of minder geconcentreerd bent. Overleg met je werkgever welke regelingen of afspraken er mogelijk zijn op het werk en binnen de daar geldende CAO. Of maak een afspraak met de bedrijfsarts of vertrouwenspersoon om je zorgen te bespreken.

Heb je advies nodig over hoe je het gesprek aangaat? Of wil je meer weten over de mogelijkheden om werk en zorg beter te kunnen combineren? Neem dan contact op met een mantelzorgmakelaar van Tandem.

De mantelzorgmakelaar is een onafhankelijke cliëntondersteuner en kan helpen met:

  • Informatie over wet- en regelgeving.
  • Bedenken van oplossingen op het gebied van zorg, welzijn, wonen, arbeid en financiën.
  • Aanvragen van voorzieningen en indicaties.
  • In kaart brengen van consequenties van keuzes.
  • Voorbereiden en ondersteunen bij gesprekken met gemeente, werkgever of andere instantie.

Daarnaast organiseert Tandem regelmatig workshops Werk en mantelzorg, waarin handige tips besproken worden en je in gesprek kunt gaan met andere werkende mantelzorgers.

Luister ook naar onze podcast waarin een werkende mantelzorger zijn ervaringen deelt.

Ook werkgevers kunnen terecht bij Tandem. Tandem helpt bedrijven en organisaties met het opzetten van mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid. Daarnaast kunnen werkgevers werknemers met mantelzorgvragen altijd doorverwijzen naar Tandem.

Contact