Zoeken

Archief

Nieuwsberichten

Week van de Respijt 2018

Even de zorg uit handen kunnen geven

Na het succes van vorig jaar organiseert Tandem Centrum voor Mantelzorgondersteuning ook dit jaar van 8 tot 12 oktober de Week van de Respijt.

Het zorgen voor een naaste is voor veel mensen vanzelfsprekend. Het is van belang dat er in het leven van een mantelzorger balans is tussen zorgtaken, andere bezigheden en ontspanning. Hier kan respijtzorg uitkomst bieden, allerlei voorzieningen die tijdelijk de mantelzorg overnemen en mantelzorgers een adempauze geven. Een uurtje naar het bos, een kopje koffie met een vriendin, een workshop mindfulness, dit zijn maar een paar manieren om je te ontspannen en het bieden van mantelzorg vol te houden.

Deze editie staat in het teken van het bekendmaken van respijtzorg onder zorgprofessionals en vrijwilligers. Er wordt onder andere stilgestaan bij wat het inzetten van respijtzorg voor een mantelzorger kan doen en hoe een professional op tijd weet door te verwijzen naar de juiste instelling of organisatie. Op het programma staan onder andere de theatervoorstelling Mantelzorgmonologen, die Tandem in samenwerking met de gemeente Haarlem organiseert, een theatercollege voor vrijwilligers, een tandemtour langs diverse organisaties en verschillende workshops.

Programma Week van de Respijt 2018


Maandag 8 oktober

  • Aanwezigheid Tandem bij cursus ‘Kracht van herinneringen’ Odensehuis van 10.00 – 12.00 uur. Mantelzorgprofessionals kunnen inspelen op vragen van deelnemers en informatie geven over mantelzorgondersteuning aan mantelzorgers.

Dinsdag 9 oktober Let op! (Zorg)professionals kunnen zich nog aanmelden voor de Mantelzorgmonologen via info@tandemmantelzorg.nl 

  • Theatervoorstelling ‘De Mantelzorgmonologen’ voor huisartsen, POH-ers , Verpleegkundigen Ouderenzorg en andere zorgprofessionals in het Haarlemmerhouttheater, aangeboden door Tandem in samenwerking met de gemeente Haarlem. ‘Deze theatervoorstelling laat je écht voelen wat mantelzorg is’, zeggen professionals die De Mantelzorgmonologen hebben gezien. Er komen een jonge, een werkende en een oudere mantelzorger aan het woord.
  • Theatercollege, ‘De negen open deuren’(georganiseerd in samenwerking met Haarlemse Maatjes) in Wijkcentrum de Ringvaart. Een basistraining in vogelvlucht voor vrijwilligers.
  • Aanwezigheid Tandem in het Da Vincihuis van 10.00 – 12.00 uur. Mantelzorgprofessionals kunnen inspelen op vragen van deelnemers en informatie geven over mantelzorgondersteuning aan mantelzorgers.

Vrijdag 12 oktober

  • Workshops voor mantelzorgers en andere geïnteresseerden tijdens de informatiemiddag Blijf eigen baas op ‘je oude dag’  georganiseerd door Informatiepunt Wijkgerichte Zorg in Vanouds het Dorpshuys in Bloemendaal. In samenwerking met Socius geeft Tandem twee keer een workshop.
  • Aanwezigheid in De Sprong. Op vrijdag is Tandem ook aanwezig bij een bijeenkomst van het theehuis, voor mantelzorgers met een migrantenachtergrond in wijkcentrum De Sprong, Beatrixdreef 2 van 14.00 – 16.00 uur. Mantelzorgprofessionals kunnen inspelen op vragen van deelnemers en informatie geven over mantelzorgondersteuning aan mantelzorgers.

Gedurende de week

  • Tandem TourTandem fietst langs organisaties die een vorm van respijtzorg aanbieden.

 

 


© Tandem Mantelzorg