Dik verdiend!

Een traktatie voor jonge mantelzorgers! Je kunt de bon aanvragen tot eind september

Van 1-7 juni was het De Week van de Jonge Mantelzorger. In deze week wordt extra aandacht gevraagd voor een bijzondere groep mantelzorgers; kinderen en jongeren die mantelzorg bieden aan een ziek familielid. Eén op de vier kinderen of jongeren krijgt hiermee te maken. Zij hebben thuis te maken met een familielid dat langdurig ziek of gehandicapt is, psychiatrische klachten heeft of verslavingsproblemen ondervindt. Kinderen en jongeren weten zelf vaak helemaal niet dat zij mantelzorger zijn en dat er ondersteuning beschikbaar is. Juist daarom is aandacht voor deze groep zo belangrijk.

IJsjes en een TandemTour

In de week van de Jonge Mantelzorger stond Tandem i,s.m. STG en Buurtgezinnen met een ijscokar bij het Wim Gertenbach College in Zandvoort en het Mendelcollege in Haarlem en gingen we met de tandem op TandemTour langs organisaties om extra aandacht te vragen voor jonge mantelzorgers. Jonge mantelzorgers uit de regio Zuid-Kennemerland kunnen nog tot eind september een tegoedbon aanvragen voor het lekkerste ijs in de buurt! In Haarlem stelt Garrone deze bonnen geheel belangeloos beschikbaar!

“Lekker! Kom maar door met dat ijs.”

Ondersteuning voor jonge mantelzorgers

De meeste kinderen en jongeren vinden het heel normaal om met de zorg te helpen; zij passen zich makkelijk aan. Omdat het erbij hoort. Omdat hij of zij wil helpen. Het zorgen voor iemand kan fijn zijn maar soms ook moeilijk. Ze maken zich veel zorgen en krijgen soms zelf te weinig aandacht. Door hun thuissituatie kunnen ze last hebben van overmatige vermoeidheid, stress, psychische problemen, concentratieproblemen en slaaptekort. Bovendien hebben zij minder tijd voor huiswerk, hobby’s, sport of het maken van afspraken met vrienden of vriendinnen. Onder jonge mantelzorgers bestaat een grote groep met verborgen zorgen. Om verschillende redenen laten zij hun eigen zorgen en klachten niet duidelijk merken, bijvoorbeeld omdat ze hun eigen ouders niet met nog meer problemen willen belasten. Ze willen geen hulp voor zichzelf vragen of weten niet waar ze terecht kunnen voor hulp.

Ken je een jonge mantelzorger?

Laat dan weten dat je er voor hem of haar bent. En als je dat lastig vindt kun je wijzen op onze website jmz.nu. Hier vind je veel informatie voor jonge mantelzorgers. We kunnen ook samen kijken naar manieren om studie/school, werk, de zorgen en verantwoordelijkheden beter te combineren, de jonge mantelzorger in contact brengen met andere jonge mantelzorgers of bijvoorbeeld in de klas of op school vertellen over mantelzorg.

Contact