Lessen op school

Voorlichtingsles over jonge mantelzorgers

Volgens onderzoek van de landelijke mantelzorgorganisatie MEZZO groeit circa tien procent van de jongeren op in een gezin met een ouder of broer/zus die chronisch ziek of gehandicapt is of psychiatrische problemen (inclusief verslaving) heeft. De druk op jonge mantelzorgers wordt – door de veranderingen in de zorg – steeds groter.

Tandem geeft gastlessen in het basis- en middelbaar onderwijs. De lessen voor en over jonge mantelzorgers zijn informatief van karakter. Wat is mantelzorg, hoe omschrijf je het, wat kan het betekenen in je dagelijkse leven, zijn er leerlingen in de klas die er mee te maken (kunnen) hebben, enzovoort? Aan de hand van een presentatie, film en interactieve onderdelen wordt het begrip mantelzorg in de klas uitgelegd.

Daarnaast wordt aandacht besteed aan mogelijkheden voor ondersteuning van kinderen (en jongeren) voor wie het mantelzorgen teveel wordt. Ook de mogelijkheden binnen Tandem komen hierbij aan bod. Met de lessen en de aanvullende informatie aan zorgcoördinatoren en mentoren, maakt Tandem het onderwerp Jongeren en Mantelzorg bespreekbaar en benadrukt het belang om oog te hebben voor jonge mantelzorgers in de omgeving van leerlingen.

Bent u geïnteresseerd of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.


© Tandem Mantelzorg