Kom je ook kijken naar KIND VAN?

Vanaf 2 tot 23 juni in Zandvoort!

De reizende multimediale tentoonstelling KIND VAN komt naar Zandvoort. Deze tentoonstelling laat zien welke impact het op kinderen heeft wanneer ze opgroeien met een psychisch kwetsbare of verslaafde ouder. De tentoonstelling toont de portretten en persoonlijke verhalen van negentien KOPP/KOV* tussen de 20 en 80 jaar. Fotograaf/kunstenaar Sevilay Maria maakt in de foto’s bijna voelbaar hoe de geportretteerden sterk zijn geworden, door letterlijk uit de schaduw van hun ouders te treden. Zij hoeven niet langer te zwijgen; ze worden gezien en gehoord. De persoonlijke verhalen vertellen wat deze ‘kinderen van’ in hun jeugd hebben ervaren, welke impact dat heeft op de lange termijn en hoe ze daar nu mee omgaan. Kijk hier voor uitgebreide informatie over de tentoonstelling.

Op maandag 2 juni om 16.00 uur wordt de tentoonstelling op het Flemingplein officieel geopend. Na de opening is er gelegenheid om de expositie te bekijken en te genieten van een ijsje uitgedeeld door Tandem i.v.m. de start van de Week van de Jonge Mantelzorger. Gert-Jan Bluijs, wethouder in Zandvoort, Guusje Veenhoven van Stichting Open Mind, Paul de Beer, directeur van GGZ inGeest en Paul Hendriks, een van de geportretteerden gaan met elkaar in gesprek over het thema, onder leiding van Maryleen Sorée, Programmaleider KOPP/KOV bij Prezens. Na de opening kun je rond 17.00 uur gezellig napraten in Pluspunt onder het genot van een lekker stuk pizza. Je bent van harte welkom!

Dinsdag 10 juni van 19.00-21.00 uur is er een speciale editie van Verhalenkaravaan in de Bibliotheek Zandvoort met als thema KOPP/KOV. Verhalenkaravaan is een plaats van ontmoeting, herkenning en erkenning voor iedereen die betrokken is bij iemand met een psychische kwetsbaarheid. Waar elk verhaal verteld en gehoord mag worden. Waar je met elkaar kunt delen en lachen. Je hoeft niet te vertellen. Alleen luisteren mag ook.

Op vrijdag 20 juni is er een vertoning van de film Puinhoop. Een intieme documentaire, gefilmd over een periode van meer dan 10 jaar, over de worsteling van een zoon om onafhankelijk te zijn van een ouder die hem niet wil loslaten. Na afloop van de film is er een gesprek met filmmaker Allard Detiger.

Vrijdag 20 juni – 19.00 uur
De Blauwe Tram
Louis Davidscarre 1
2042 LZ Zandvoort

De toegang is gratis, wel van tevoren aanmelden via Pluspunt: mail aanmelding@pluspuntzandvoort.nl of bel 023-574 03 30.

Over de documentaire
Na twintig jaar het contact met zijn moeder met borderline tot een minimum beperkt te hebben, wordt filmmaker Allard Detiger gebeld door de politie. Haar huis is totaal verwaarloosd, buren klagen en professionele hulp is per direct nodig.

Allard neemt een deel van de verantwoordelijkheid van de zorg voor zijn moeder op zich maar raakt hierdoor steeds meer verstrikt in ruzies en trauma’s uit zijn jeugd. Naarmate zijn moeders toestand verslechtert vervagen de harde lijnen die Allard bewust had opgebouwd tussen hun. Ook Allard vervalt hierdoor in oude patronen en wordt gedwongen kritisch naar zichzelf te gaan kijken om zo tot acceptatie en liefde voor zijn moeder te kunnen komen en ook te voorkomen dat hij zijn trauma doorgeeft aan zijn eigen jonge dochter.

Zorg jij voor iemand met een psychische kwetsbaarheid en wil je graag mensen ontmoeten die dit ook doen?

Dan is onze steungroep voor naasten van iemand met psychische kwetsbaarheid misschien iets voor jou. Gewoon samen iets drinken en ervaringen en tips uitwisselen of lekker even je hart luchten. Heb je interesse in deelname of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.

Verhalenkaravaan

Heb je een partner, ouder, kind, vriend(in), buur, collega of bekende met psychische klachten? Kom dan eens naar Verhalenkaravaan (iedere laatste woensdag van de oneven maand in Plein 1 in Heemstede). Een plaats van ontmoeting, herkenning en erkenning. Waar elk verhaal verteld en gehoord mag worden. Bij Verhalenkaravaan staat elke sessie één verhaal centraal. Waar je met elkaar kunt delen en lachen. Je hoeft niet te vertellen. Alleen luisteren mag ook. Je bent van harte welkom! Neem vooral iemand mee.

*KOPP/KOV

In Nederland groeit 1 op de 4 kinderen onder de 18 jaar op met een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen. Deze kinderen worden aangeduid als KOPP/KOV (Kinderen van Ouders met Psychische Problemen en Kinderen van Ouders met Verslavingsproblemen). Het kan gaan om één of beide ouders. Ook volwassenen vallen onder deze term, zij zullen immers altijd een kind van hun ouders blijven.

Opgroeien met een psychisch kwetsbare of verslaafde ouder heeft een levenslange impact. KOPP/KOV hebben een verhoogd risico om zelf psychische en/of verslavingsproblemen te ontwikkelen. Zij die opgegroeid zijn met een psychische kwetsbare of verslaafde ouder hebben vaak het gevoel er alleen voor te staan. De zichtbaarheid van KOPP/KOV en de beschikbaarheid van preventieve hulp voor KOPP/KOV is gering, waardoor zij beperkte aandacht en steun ontvangen. In de samenleving bestaat nog steeds een stigma op psychische en verslavingsproblemen. Dit maakt het lastig voor KOPP/KOV om open te zijn over hun voormalige én huidige situatie. Dit wordt versterkt door gevoelens van schaamte die zij ervaren. Het doorbreken van dit taboe is essentieel om ervoor te zorgen dat KOPP/KOV gezien en gehoord worden en dat zij de nodige aandacht en steun krijgen die zij verdienen.

Contact