Jonge Mantelzorgers

jonge mantelzorgers

jonge mantelzorgers

Week van de Jonge Mantelzorger 2022 @nietalleenzorgen

Week van de Jonge Mantelzorger 2022 @nietalleenzorgen

Jonge mantelzorgers verdienen het gezien te worden!

Eén op de vier kinderen/jongeren groeit op met een broer, zus, ouder of naaste die intensieve zorg nodig heeft vanwege een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid, verslaving en/of andere ondersteuningsbehoefte. Veel jonge mantelzorgers zijn zich niet bewust van de impact van de zorgsituatie op hun persoonlijke leven; de zorgen beschouwen ze als normaal en vanzelfsprekend. Tegelijkertijd kan mantelzorg op jonge leeftijd mentaal belastend zijn. Jonge mantelzorgers dragen bijvoorbeeld meer verantwoordelijkheden en maken zich meer zorgen dan leeftijdsgenoten zonder zorgsituatie thuis. (Bron: SCP).

In de Week van de Jonge Mantelzorger van 1 tot en met 7 juni vragen we landelijk aandacht voor jonge mantelzorgers. Het helpt als we oog voor hen hebben. En als er daardoor ruimte ontstaat voor meer dan zorg.

De Bibliotheek Zuid-Kennemerland in Bloemendaal, Haarlem, Heemstede en Zandvoort besteedt dit jaar extra aandacht aan dit thema. Jongeren kunnen leuke, interessante, spannende of verdrietige boeken waarin jonge mantelzorgers een rol spelen lenen om herkenning te vinden of meer te weten te komen over hoe het is jonge mantelzorger te zijn.

Op verschillende plekken in Haarlem delen we in samenwerking met SportSupport ijsjes uit aan jongeren en vertellen over jonge mantelzorg. Ook komen we langs bij Jeugdhonk Vogelenzang. In de aanloop naar de week is er op 24 mei is er een feestelijke avond voor jonge mantelzorgers met muziek, eten en drinken bij Plein 1 in Heemstede. Woensdag 1 juni gaan we met groep 8 van de Hannie Schaft school uit Zandvoort naar CircusZandvoort, om samen de film Kapsalon Romy te bekijken en daarna in gesprek te gaan over het thema jonge mantelzorgers. Op 4 juni wordt er voor jonge mantelzorgers van 4-12 jaar een middag Linnaeushof georganiseerd.

Bij Verhalenkaravaan kunnen betrokkenen van mensen met een psychische kwetsbaarheid iedere twee maanden op verhaal komen. Op 1 juni, vertelt Puck, jonge mantelzorger voor haar vader, haar verhaal.

Daarnaast is er voor professionals in zorg, welzijn en onderwijs op 1 juni een netwerkborrel in Zandvoort en op 2 juni een netwerklunch in Haarlem.

Reacties zijn gesloten.